keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Ikääntymistä, talven tuloa ja muita aatoksia

Vanhenemisesta...

Ikääntymisen käsitteet ovat epäoikeudenmukaisia ja piste!
Niin kauan kun et ole vielä täyttänyt 60v - olet noin viisikymppinen - ah, niin nuorekas ja elämä edessä, vaikka tukka olisikin takana. Mutta varjele sen jälkeen kun joskus TÄYTÄT sen 60v niin arvaappa mitä - olet yht'äkkiä SEITSEMÄNNELLÄ KYMMENENNELLÄ ja niin sinulta saakeli vieköön jäi se kuuskymmpisvaihe elämättä. Kyllä minä tästä nyt niin mieleni pahoitin ja päätin, että en täytä, en - jatkan toisen 10 vuotta vielä viiskymppisenä, sitten on oikeudenmukaisempaa puhutella noilla hurjilla luvuilla.

No eihän minua oikeasti tuossa ikäasiassa muu häiritse kuin se, että ei tämä elämä nyt tässä vielä voinut olla - kun on tuo mieli puoli kuitenkin ihan virkeä. Omat vinksahdukset eivät yleensä itseä vaivaa :). Kroppa ei tosin tahdo ehtiä enää mukaan. Aamuisin varsinkaan. Mutta vielä minä näytän noille "seiskakymppiseksi kutsujille" närhin sellaiset :)

No kun päätin, etten täytä niin en täyttänyt tai ainakaan juhlinut :) - Oltiin herrahenkilön kanssa "matkoilla" ja mukavalla matkalla oltiinkin.
Suosittelen sydämeni pohjasta saakka Madeiraa kaikille liikuntakykyisille ja luontoa rakastaville. Ihan parasta matkailua!
Ruoka on hyvää, Funchal on erittäin kaunis ja siisti kaupunki - ja ennenkaikkea - näkemistä ja liikkumista riittää. Aurinkorantoja ei ole, mutta hotellien uima-allasalueet palvelevat sitä harrastusta hyvin ja lisäksi on merivesiuimaloita.  Lämpötila saarella on melkoisen vakaa ympäri vuoden - ei kuuma ei kylmä. Abouttia 20 asteen molemmin puolin ja eikun sinne :)

Ja kuten kuvista näkyy - kamera kesyyntyi melkoisen hyvin käyttökelpoiseksi matkan aikana. Vihvikin toimii....

Talven tulosta

Jos talven tulosta pitäisi tänä vuonna tehdä tuloslaskelma, niin se ei suinkaan olisi niin tuikitavallinen miinusmerkkinen tulos,  vaan päinvastoin - plusmerkkistä näyttäisi tähän asti. Lämmöt keikuttelee edestakaisin niin kovaa kyytiä, ettei mittarit pysy perässä. Aurinko on leikkinyt varjoleikkiään lähes joka päivä. Juuri nyt kun tätä kirjoitan, on pihassa kymmenkunta senttiä lunta, mutta eilisen -7 asteen sijaan onkin +1.5. Toivottavasti saadaan  valkoinen joulu. Joulupukki kurahaaalarissa ei ole paras näky!


Tästä päivästä

11.12.13 - tänään tai eilen, miten se sitten lasketaan, on tasan vuosi siitä kun suljin työpaikkani oven viimeisen kerran. Silloin en tiennyt lainkaan, mitä tuleva vuosi toisi tullessaan. No nyt sen tiedän: pitkiä hitaita aamuja, mökkireissuja keskellä viikkoa, matkoja lomakausien ulkopuolella ja muita "ekstempore" hommia.
Yhdellä sanalla sanottua, tämä vuosi toi elämääni takaisin  käsitteen "vapaus".
 Irwin on sen aikanaan niin hyvin kuvannut laulussaan Maailma on kaunis:
Vapaus by Irwin

Tänään on myöskin vuosi siitä, kun kävin elämäni ensimmäisen kerran TE-toimistossa. Silloin käskettiin palaamaan asiaan vuoden kuluttua :). Soittelin sinne männäviikolla ja sain ohjeet toimittaa kaikki asiani verkossa ja sieltä saatetaan sitten joskus toukokuulla kysäistä, josko olen vielä työttömänä / hengissä :). Lupailivat eläkettä jo 62:sena --- ELÄKÖÖN eläke!!  Vähän tässä on pistänyt miettimään, että josko ne jostain mulle vielä töitä sattuisivat löytämään... No minua suojelee tuo koulutuksen puute - tällä koulutuksella ei nimittäin montaa hommaa tehdä, ei siivota eikä mennä myyjäksi tai kassalle. Lisäkoulutusta tarvitaan heti ja sitähän ei seitsemännelläkymmenennellä-olevalle neiti-ihmiselle anneta - toivottavasti :).

Sukuhistoriasta

Olen ollut kiinnostunut jo pitkään, mutta ikäväkseni olen huomannut, että kaikki ne tarinat, joita nyt olisi hyvä muistaa, eivät kiinnostaneet silloin aikoinaan mummun kertomina :(. Harmillista. Jotain olen kuitenkin jo saanut selville ja 1700-luvulla olen variksia tutkimassa - Rautalammin Horonkylällä :D. Olen siis sukuhistoriayhdistyksen jäsen ja sitä kautta pääsen käsiksi jonkun verran noihin vanhoihin kirkonkirjoihin. Tosin uusi laki, joka piilottaa lähihistorian, koitunee minunkin kiusakseni, kunhan lähemmäs nykypäivää pääsen.

Äärimmäisen mielenkiintoista ja mukaansa tempaavaa touhua tämä on. Yöunet lähes menivät, kun mietin miten pääsen eteenpäin Variksissa. Mielenkiintoista on myös huomata, miten Ruotsin valta näkyy kirkokirjoissa: kaikki suomalaiset nimet on "käännetty" ruotsiksi - Villet on Wilhelmejä, Juhot Johaneita jne. Varis nimi sain tuplaveen siihen aikaan, mutta kuten nyt tiedämme - minä olen jälleen näitä yksinkertaisia variksia, joten se siitä ruotsin vallan sivistävätä vaikutuksesta :)
Äidin puolen suku on minulle paljon tuntemattomampaa aluetta, joten sitä on vaikeampi jäljittää. Talven pitkinä päivinä aion sen kuitenkin selvittää ja olisipas mukava löytää kaikki serkkunsa ja muut sukulaiset vielä vanhoilla päivillään ... Siis tästä tuli taas uusi harrastus!



Joulusta
olen aina nauttinut. Kaikki se touhu ja tuherrus, jonka jouluvalmistelut aiheuttavat, on aina ollut vain rauhoittavaa sen kaiken kiireen keskellä. Työelämässä ollessani keksinkin miten tuon touhun saa järjestettyä järjelliseen muotoon. No se pelastava enkeli oli tietysti EXCEL!!  Siihen vain parin viikon kalenteriaika vaakariville - päättyy jouluaattoon ja pystyyn kaikki hommat. Ruksit sitten viikonpäivien kohdalle mitä milloinkin pitää saada tehdyksi ja AVOT - siinä se joulu tuli :)

Tämä on  n i i n  hyvä keksintö, että se on edelleen käytössä. Tämän vuoden jouluaskareet alkaa tänään (flunssa on hellittänyt) piparkakkutaikinalla. Siitä se lähtee ja paluuta ei ole - ennenkuin tapaninpäivänä, kun maha pystyssä sohvalla maataan ja mietitään, että mihis se joulu meni muuallekin kuin vyötäröön :)

Tästä joulusta on mutenkin tulossa erilaisempi. Meidän katon alla oleilee tripla-papan lisäksi yksi sekopäinen ja yksinkertainen mummu. Kyllä - olen mummu, kolmella ämmällä ja yhdellä isolla sydämellä <3
Tämä ihanuus ja rakkauspakkausprinssi on nyt kohta kolmen viikon ikäinen ja on vienyt mummunsa sydämen täysin. Ikävää pukkaa jo parkkipaikalla, kun olen kyläreissulta kotiin lähdössä. Ei tätä tunnetta pysty selittämään - sen tietää vain kun sen kokee.
Tonttumyssyt ja puvut on jo kaivettu naftaliinista, sänky on valmiina jne...
Ulko-ovella on nyt kyltti: Mummola - Pappakin asuu täällä :)

Oikein mukavaa joulun odotusta ja aherrusta kaikille toivottaa mummu!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti