lauantai 10. elokuuta 2013

Leipäkoneen sisäänajo

Olen haaveillut leipäkoneesta jo vuosia ja nyt vihdoin, erilaisten ruoka-aine-allergioiden pakottamana, päätin toteuttaa haaveeni.

Ja kuinkas sitten kävikään:

Innoissani roudasin uuden koneen kotiin ja hädin tuskin maltoin odottaa seuraavaan päivään koeajoa varten.  Aamulla kone esille ja ohjekirja viereen. Sieltä resepti esiin ja aineet koneeseen, töpseli seinään ja START. Vasta tämän jälkeen hitaasti syntyi päässä sellaisia kysymyksiä kuten: Mikäs tässä olikaan määritelty oletusarvoisesti leivän kooksi - no 900g ja minä tein taikinan 750g ohjeella - no hups! Mikäs olikaan paistoaste - no medium ja minä haluan tumman - no hups!  Ja eikäku painamaan STOP-nappulaa - lukemaan huolella käyttöohje uudelleen, ettei tulisi taas virhettä ja uudet säädöt paikalleen ja START. Nyt ohjelma alkoi tietysti alusta - eli taikina alustui uudelleen jne... Lohdutin itseäni, ettei se nyt varmaankaan kovin vaarallista  voi olla  kun kyseessä on leipätaikina ja ryhdyin odottamaan. Leivän kehkeytymisaika on vähän alle 3 tuntia.

Kahden ensimmäisen kierroksen tulokset
Tulihan se leipä sieltä valmiiksi aikanaan, mutta: Ilmeisesti reseptiä tuunatessani olin laittanut aivan liian vähän jauhoja ja leipä lässähti n. 8 cm korkuiseksi pannariksi ja oli sisältä aivan taikinaa... :(
Söin minä sitä - maku oli ihan kohtuullinen ja siitä päätin, että suunta on oikea, parametreja pitää vain säätää :) - ei huolta, yrittänyttä ei laiteta!


Ja eiku aamulla uusiksi:  Luin koneen käyttöohjeet uudelleen ja laitoin reseptin mukaisesti kaiken - jauhojakin riittävästi. Ja taas odotus alkoi. Joskus tunnin kuluttua vilkaisin sattumalta leipäreseptiä hieman tarkemmalla silmällä ja mitämitämitä!!!!
Siellä sanottiin: kuivahiivaa 1.5 tl ja tuorehiivaa 10g. Arvata saattaa, että minä olin käyttänyt tuota 10g annosta kuivahiivalle, mikä tarkoittaa yli 2 kertaa suurempaa hiivamärää kuin mitä oli tarkoittettu :(....

- Leivästä tuli kyllä ihan suht. oikeankokoinen, makukin oikein hyvä, mutta hieman pelottaa tuo hiivan määrä - mitähän mahtaa vatsa sanoa? - No, se kuullaan myöhemmin, luulen ma :D

Tässä ei nyt auta ajatella, kuin että "kolmas kerta toden sanoo" ja  odottelen tässä koneen jäähtymistä. Sitten vain uudet aineet sisään ja leivonta käyntiin. Sopii sitä sohvalla odotella ja kuunnella kun leipäkone laulaa - toivottavasti nyt oikeilla nuoteilla.

Mitä tästä opimme? Lue ohjeet, lue ohjeet toiseenkin kertaan ja lue KAIKKI ohjeet! Iloista leipomista kaikille muillekin leipäkoneesta haaveileville :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti